Sesiapa yang berzina maka iman akan keluar darinya

TEKS BAHASA ARAB

من زنى خرج منه الإيمان، ومن شرب الخمر غير مكره ولا مضطر، خرج منه الإيمان، ومن انتهب نهبة يستشرفها الناس، خرج منه الإيمان، فإن تاب، تاب الله عليه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang berzina maka iman akan keluar darinya. Sesiapa yang meminum arak tanpa dipaksa dan tanpa darurat, iman akan keluar darinya. Sesiapa yang mencuri sesuatu yang berharga dari manusia, iman akan keluar darinya. Jika dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 642, hadis nombor 3325. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن صحابي، قال: قال: «من زنى خرج منه الإيمان، ومن شرب الخمر غير مكره ولا مضطر؛ خرج منه الإيمان، ومن انتهب نهبة يستشرفها الناس؛ خرج منه الإيمان، فإن تاب؛ تاب الله عليه [طب، «الضعيفة» (6873)]

(Munkar) Daripada seorang sahabat berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang berzina maka iman akan keluar darinya. Sesiapa yang meminum arak tanpa dipaksa dan tanpa darurat, iman akan keluar darinya. Sesiapa yang mencuri sesuatu yang berharga dari manusia, iman akan keluar darinya. Jika dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya.” [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6873]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs