Sesiapa yang berpuasa pada hari ‘Arafah adalah baginya dihapuskan dosa selama dua tahun

TEKS BAHASA ARAB

من صام يوم عرفة كان له كفارة سنتين، ومن صام يوما من المحرم فله بكل يوم ثلاثون يوما.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang berpuasa pada hari ‘Arafah adalah baginya dihapuskan dosa selama dua tahun, dan barangsiapa yang berpuasa satu hari daripada bulan Muharram maka baginya setiap hari penuh berpuasa di bulan tersebut.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1129, hadis nombor 5691. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ابن عباس رضي الله عنهما مرفوعا: «من صام يوم عرفة كان له كفارة سنتين، ومن صام يوما من المحرم فله بكل يوم ثلاثون يوما». [طص، ((الضعيفة)) (416)]

(Palsu) Daripada Ibn ‘Abbas RA secara marfu’ (disandarkan kepada sahabat): “Barang siapa yang berpuasa pada hari ‘Arafah adalah baginya dihapuskan dosa selama dua tahun, dan barangsiapa yang berpuasa satu hari daripada bulan Muharram maka baginya setiap hari penuh berpuasa di bulan tersebut.”
[Diriwayatkan oleh al-Thabarani dalam al-Mu’jam al-Saghir. Lihat Silsilah al-Dha’ifah, no. 412].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs