Sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab,

TEKS BAHASA ARAB

 مَنْ صَامَ مِنْ رَجَبٍ كَذَا وَكَذَا

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab, demikian… demikian…

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Seperti yang dinukilkan dalam terjemahan Kitab Al-Manar Al-Munif, kata Ibn Qayyim Al-Jawziyyah رحمه الله:

Semua hadis yang mengisahkan tentang puasa di bulan Rejab dan solat pada sebahagian malamnya adalah dusta.
Seperti hadis,
مَنْ صَلَّى بَعْدَ الْمَغْرِبِ أَوَّلَ لَيْلَةٍ مِنْ رَجَبٍ عِشْرِينَ رَكْعَةً جَازَ عَلَى الصِّراطِ بِلا حِسَابٍ
“Sesiapa yang solat setelah Maghrib di malam pertama bulan Rejab sebanyak 20 rakaat, maka dia akan melalui sirat tanpa hisab.”
Hadis lain:
مَنْ صَامَ يَوْمًا مِنْ رَجَبٍ وصَلَّى رَكْعَتَين يَقْرَأُ فِي أَوَّلِ رَكَعَةٍ مِئَةَ مَرَّةٍ آيَةَ الْكُرْسَي وَفِي الثَّانِيَةِ مِئَةَ مَرَّةٍ {قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ} لَمْ يَمُتْ حَتَى يَرَى مَقْعَدَهُ مِنَ الْجَنَّةِ
“Sesiapa yang berpuasa sehari dalam bulan Rejab, dan solat dua rakaat dengan membaca di rakaat pertama ayat Kursi 100 kali, dan rakaat kedua Qul Huwallahu Ahad 100 kali, maka dia tidak akan mati sebelum melihat tempat duduknya di syurga…”

مَنْ صَامَ مِنْ رَجَبٍ كَذَا وَكَذَا
“Sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab, demikian… demikian…
Semuanya adalah dusta dan palsu.

RUJUKAN

  1. Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘Īf. Ditahqiq oleh ‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah. Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah, 1970.
  2. Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Disunting oleh Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.
 MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang penaja yang menaja Projek Al-Manar Al-Munif yang dijalankan oleh Semakhadis.com. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan buat penaja tersebut dan warga tim semakhadis.com. Aamiin! Mohon maklumkan kepada admin@semakhadis.com sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon