Sesiapa yang berkata: Aku mukmin maka ia ialah kafir

TEKS BAHASA ARAB

من قال: إني مؤمن؛ فهو كافر، ومن زعم أنه عالم؛ فهو جاهل، ومن زعم أنه في الجنة؛ فهو في النار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang berkata: Aku mukmin maka ia ialah kafir. Sesiapa yang mendakwa dia adalah seorang yang alim maka dia adalah seorang yang jahil. Sesiapa yang mendakwa dia berada di syurga, maka dia berada di neraka.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 683, hadis nombor 3515. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن الحسن قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((من قال: إني مؤمن؛ فهو كافر، ومن زعم أنه عالم؛ فهو جاهل، ومن زعم أنه في الجنة؛ فهو في النار)). [ابن جرير في ((تهذيب الآثر))، ((الضعيفة)) (5588)]

(Lemah) Daripada al-Hasan berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang berkata: Aku mukmin maka ia ialah kafir. Sesiapa yang mendakwa dia adalah seorang yang alim maka dia adalah seorang yang jahil. Sesiapa yang mendakwa dia berada di syurga, maka dia berada di neraka.” [Riwayat Ibn Jarir dalam Tahzib al-Athar. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5588]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs