Sesiapa yang bangun pagi dalam keadaan taat kepada Allah pada kedua ibu bapanya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من ‌أصبح ‌مطيعا [لله] في والديه؛ أصبح له بابان مفتوحان من الجنة، وإن كان واحدا؛ فواحدا، ومن أمسى عاصيا لله في والديه؛ أصبح له بابان مفتوحان من النار، وإن كان واحدا؛ فواحدا. قال رجل: وإن ظلماه؟ قال: وإن ظلماه، وإن ظلماه، وإن ظلماه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang bangun pagi dalam keadaan taat kepada Allah pada kedua ibu bapanya, maka dia akan diberikan dua buah pintu di syurga. Jika ada satu, maka ia adalah satu. Jika dia ada di waktu petang bermaksiat kepada Allah pada kedua ibu bapanya, maka dia akan diberikan dua buah pintu neraka yang terbuka. Jika ia satu maka ia satu. Lelaki itu berkata: Walaupun dia menzaliminya, walaupun dia menzaliminya, walaupun dia menzaliminya.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 690, hadis nombor 3545. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ابن عباس -رضي الله عنه- قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ‌((من ‌أصبح ‌مطيعا [لله] في والديه؛ أصبح له بابان مفتوحان من الجنة، وإن كان واحدا؛ فواحدا، ومن أمسى عاصيا لله في والديه؛ أصبح له بابان مفتوحان من النار، وإن كان واحدا؛ فواحدا. قال رجل: وإن ظلماه؟ قال: وإن ظلماه، وإن ظلماه، وإن ظلماه)). [هب، ((الضعيفة)) (6271)]

(Palsu) Daripada Ibn Abbas RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang bangun pagi dalam keadaan taat kepada Allah pada kedua ibu bapanya, maka dia akan diberikan dua buah pintu di syurga. Jika ada satu, maka ia adalah satu. Jika dia ada di waktu petang bermaksiat kepada Allah pada kedua ibu bapanya, maka dia akan diberikan dua buah pintu neraka yang terbuka. Jika ia satu maka ia satu. Lelaki itu berkata: Walaupun dia menzaliminya, walaupun dia menzaliminya, walaupun dia menzaliminya.” [Riwayat al-Baihaqi dalam Syu'ab al-Iman. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 6271]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.