Sesiapa dari kalangan kamu yang tidak melakukan sesuatu yang melampaui batas

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من لم يكن له منكم فرط لم يدخل الجنة إلا ‌تصريدا. فقال رجل: ما لكلنا فرط؛ قال: أوليس من فرط أحدكم أن يفقد أخاه المسلم؟

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa dari kalangan kamu yang tidak melakukan sesuatu yang melampaui batas maka ia tidak akan memasuki syurga kecuali dengan laju. Lalu seorang lelaki berkata: Bukankah dari tanda melampau seseorang kamu itu dia meninggalkan saudara seislamnya?

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 684, hadis nombor 3517. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن سهل بن حنيف -رضي الله عنه- قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((من لم يكن له منكم فرط لم يدخل الجنة إلا ‌تصريدا. فقال رجل: ما لكلنا فرط؛ قال: أوليس من فرط أحدكم أن يفقد أخاه المسلم؟)). [طس، ((الضعيفة)) (5894)، (6000)]

(Munkar) Daripada Sahl bin Hanif RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa dari kalangan kamu yang tidak melakukan sesuatu yang melampaui batas maka ia tidak akan memasuki syurga kecuali dengan laju. Lalu seorang lelaki berkata: Bukankah dari tanda melampau seseorang kamu itu dia meninggalkan saudara seislamnya?” [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5894 dan 6000]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.