Seseorang akan mendekati syurga sehingga jaraknya menjadi sehasta

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إن الرجل ليدنو من الجنة حتى يكون ما بينه وبينها ‌قيد ‌ذراع، فيتكلم بالكلمة فيتباعد منها أبعد من صنعاء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Seseorang akan mendekati syurga sehingga jaraknya menjadi sehasta sahaja, lalu dia menyebutkan sesuatu perkataan yang menyebabkan dia jauh darinya seperti jarak jauhnya dari San’aa.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 661, hadis nombor 3411. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابنة أبي الحكم الغفاري قالت: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: ((إن الرجل ليدنو من الجنة حتى يكون ما بينه وبينها ‌قيد ‌ذراع، فيتكلم بالكلمة فيتباعد منها أبعد من صنعاء)). [حم، ((الضعيفة)) (3004)]

(Lemah) Daripada anak perempuan Abu al-Hakam al-Ghifari: Dia berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Seseorang akan mendekati syurga sehingga jaraknya menjadi sehasta sahaja, lalu dia menyebutkan sesuatu perkataan yang menyebabkan dia jauh darinya seperti jarak jauhnya dari San’aa.” [ٌRiwayat Ahmad dalam Musnad. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 3004]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.