Seorang yang berada di dalam barisan dan seorang yang berada dalam Jumaat

TEKS BAHASA ARAB

صاحب الصف وصاحب الجمع لا يفضل هذا على هذا ولا هذا على هذا. كأنه يريد صف القتال.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Seorang yang berada di dalam barisan dan seorang yang berada dalam Jumaat. Nabi tidak yang ini daripada yang itu dan tidak melebihkan yang itu daripada yang ini. Seolah-olah barisan yang Baginda maksudkan adalah barisan perang.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 991, hadis nombor 5106. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن ثوبان رضي الله عنه قال: قال رسول الله : صاحب الصف وصاحب الجمع لا يفضل هذا على هذا ولا هذا على هذا. كأنه يريد صف القتال. [الرافعي، الضعيفة (3254)].

(Munkar) Daripada Thauban RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Seorang yang berada di dalam barisan dan seorang yang berada dalam Jumaat. Yang ini tidak lebih daripada yang itu dan yang itu tidak lebih daripada yang ini. Seolah-olah barisan yang Baginda maksudkan adalah barisan perang. [Riwayat Al-Rafi’i. Lihat Silsilah al-Dha’ifah, no. 3353].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs