Syaz

30/06/2024

minit bacaan



Seorang wanita tidak boleh bermusafir sejauh jarak al-barid

Teks Bahasa Arab

لا تُسافِرُ امرَأةٌ بريدًا إلَّا ومعَها مَحرَمٌ يَحرُمُ عَلَيها.

Teks Bahasa Melayu

Seorang wanita tidak boleh bermusafir sejauh jarak al-barid (kira-kira 22,179 meter) kecuali ada bersamanya mahram yang menjaganya.

Sahabat Perawi

  1. Abu Hurairah RA

Ulama/Pengkaji Hadis

  1. Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H)

Status

Syaz

Komentar Ulama/Pengkaji Hadis

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis daif dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 811, hadis no. 4179. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(شاذ بلفظ (البريد)) عن أبي هريرة –رضي الله عنه- قال: قال رسول الله -صلى الله عليه وسلم-: ((لا تسافر امرأة بريدا إلا ومعها محرم يحرم عليها)). [د، ابن خزيمة، ك، ابن عساكر، ((الضعيفة)) (5727)].

(Syaz dengan lafaz “al-barid”) Daripada Abu Hurairah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: Seorang wanita tidak boleh bermusafir sejauh jarak al-barid (kira-kira 22,179 meter) kecuali ada bersamanya mahram yang menjaganya. [Riwayat Abi Daud dalam Sunan, Ibn Khuzaimah dalam Sahih, al-Hakim dalam Mustadrak, Ibn Asakir dalam Tarikh Dimasyq. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5727]

Rujukan

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

Makluman

Maklumat ini merupakan hasil daripada tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.