Seorang wanita akan keluar dari Madinah sehingga dia masuk ke dalam tembok dalam keadaan dia tidak takut kepada sesiapa pun

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لتخرجن الظعينة من المدينة حتى تدخل الحيرة لا تخاف أحداً.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Seorang wanita akan keluar dari Madinah sehingga dia masuk ke dalam tembok dalam keadaan dia tidak takut kepada sesiapa pun.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1002, hadis nombor 5160. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن جابر بن سمرة السوائي رضي الله عنه مرفوعا: لتخرجن الظعينة من المدينة حتى تدخل الحيرة لا تخاف أحدا. [حل، الضعيفة (4300)].

(Lemah) Daripada Jabir bin Samurah al-Suwa’iy RA, beliau meriwayatkan secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Seorang wanita akan keluar dari Madinah sehingga dia masuk ke dalam tembok dalam keadaan dia tidak takut kepada sesiapa pun. [Riwayat Abu Nu'aim dalam al-Hilyah. Lihat Silsilah al-Dhai’fah no. 4300]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.