Seorang lelaki yang mengingati Allah di padang pasir lalu dia menangis takut kepada Allah SWT

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

سبعة يظلهم الله تحت ظله يوم لا ظل إلا ظله: إمام مقسط. ورجل لقيته امرأة ذات جمال ومنصب فعرضت نفسها عليه فقال: إني أخاف الله رب العالمين. ورجل قلبه معلق بالمساجد. ورجل تعلم القرآن في صغره فهو يتلوه في كبره. ورجل تصدق بصدقة بيمينه فأخفاها عن شماله ورجل ذكر الله في برية ففاضت عيناه خشية من الله عز وجل. ورجل لقي رجلا؛ فقال: إني أحبك في الله فقال له الرجل: وأنا أحبك في الله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tujuh golongan yang mendapat naungan Allah SWT pada hari tiada naungan melainkan naungan-Nya: Pemimpin yang adil, seorang pemuda yang digoda oleh seorang wanita yang memiliki kecantikan dan kedudukan lalu dia menawarkan dirinya, kemudian pemuda tersebut berkata: Sesungguhnya aku takut kepada Allah. Dia Tuhan sekalian alam, seorang lelaki yang hatinya terpaut dengan masjid, seorang lelaki yang mempelajari Al-Quran pada waktu kecilnya lalu membacanya ketika dewasa, seorang lelaki yang bersedekah dengan tangan kanannya dan menyembunyikan sedekah tersebut daripada pengetahuan tangan kirinya, seorang lelaki yang mengingati Allah di padang pasir lalu dia menangis takut kepada Allah SWT dan seorang lelaki yang bertemu dengan saudaranya dan berkata : Aku menyayangi kamu kerana Allah. Lalu saudaranya membalas: Aku juga menyayangi kamu kerana Allah.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 906-907, hadis nombor 4637. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذا السياق) عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: سبعة يظلهم الله تحت ظله يوم لا ظل إلا ظله: إمام مقسط. ورجل لقيته امرأة ذات جمال ومنصب فعرضت نفسها عليه؛ فقال: إني أخاف الله رب العالمين. ورجل قلبه معلق بالمساجد. ورجل تعلم القرآن في صغره فهو يتلوه في كبره. ورجل تصدق بصدقة بيمينه فأخفاها عن شماله ورجل ذكر الله في برية ففاضت عيناه خشية من الله عز وجل. ورجل لقي رجلا فقال: إني أحبك في الله، فقال له الرجل: وأنا أحبك في الله. [ابن شاذان في مشيخته, هب, خط, الضعيفة (6968)]

(Munkar dengan lafaz ini) Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata bahawa Nabi SAW bersabda: Tujuh golongan yang mendapat naungan Allah SWT pada hari tiada naungan melainkan naungan-Nya: Pemimpin yang adil, seorang pemuda yang digoda oleh seorang wanita yang memiliki kecantikan dan kedudukan lalu dia menawarkan dirinya, kemudian pemuda tersebut berkata: Sesungguhnya aku takut kepada Allah. Dia Tuhan sekalian alam, seorang lelaki yang hatinya terpaut dengan masjid, seorang lelaki yang mempelajari Al-Quran pada waktu kecilnya lalu membacanya ketika dewasa, seorang lelaki yang bersedekah dengan tangan kanannya dan menyembunyikan sedekah tersebut daripada pengetahuan tangan kirinya, seorang lelaki yang mengingati Allah di padang pasir lalu dia menangis takut kepada Allah SWT dan seorang lelaki yang bertemu dengan saudaranya dan berkata : Aku menyayangi kamu kerana Allah. Lalu saudaranya membalas: Aku juga menyayangi kamu kerana Allah. [Ibn Shazan di dalam Mashaikhatuhu, Al-Baihaqi di dalam Syu’ab Al-Iman, Al-Khatib Al-Baghdadi di dalam Tarikh Baghdad, Al-Dha’ifah no 6968].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.