Seorang lelaki mengintai dari pintu rumahku

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

اطلع رجل من جحر بابي، ومعي مدرى؛ فوثبت فطعنت به في عينه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Seorang lelaki mengintai dari pintu rumahku, lalu aku mengambil sikat dan menyucuk matanya.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 812, hadis nombor 4187. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن سهل بن سعد–رضي الله عنه- أن رسول الله -صلى الله عليه وسلم- قال: ((اطلع رجل من جحر بابي، ومعي مدرى؛ فوثبت فطعنت به في عينه)).
[عد، ابن عساكر، ((الضعيفة)) (6078)].

(Munkar) Daripada Sahl bin Saad RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: Seorang lelaki mengintai dari pintu rumahku, lalu aku mengambil sikat dan menyucuk matanya.
[Riwayat Ibn Adi dalam al-Kami fi al-Dhuafa’. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6078]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.