Seorang lelaki dari kami mendapat anak

TEKS BAHASA ARAB

ولد الرجل منا غلام فقالوا: ما نسميه ؟ فقال النبي ﷺ: سمّوه بأحب لأشياء إلي: حمزة بن عبد المطلب.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Seorang lelaki dari kami mendapat anak, lalu mereka bertanya: "Apa yang perlu kami namakannya?" Lalu Nabi SAW bersabda: "Namakanlah dia dengan sesuatu yang paling aku suka: Hamzah bin Abdul Mutallib."

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1840, hadis nombor 9278. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن جابر بن عبدالله -رضي الله عنهما-، قال: ولد الرجل منا غلام فقالوا: ما نسميه؟ فقال النبي ﷺ: سمّوه بأحبّ الأشياء إليّ: حمزة بن عبد المطلب. [ك، (الضعيفة) (3707)].

(Lemah) Daripada Jabir bin Abdullah RA berkata: Seorang lelaki dari kami mendapat anak, lalu mereka bertanya: "Apa yang perlu kami namakannya?" Lalu Nabi SAW bersabda: "Namakanlah dia dengan sesuatu yang paling aku suka: Hamzah bin Abdul Mutallib." [Riwayat al-Hakim. Lihat Silsilah al-Dha’ifah, no. 3707]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs