Seolah-olah aku bersama dengan suatu kaum yang datang selepasku, mereka mengangkat tangan mereka dalam solat seperti ekor-ekor kuda yang buas

TEKS BAHASA ARAB

كأني بقوم يأتون من بعدي يرفعون أيديهم في الصلاة كأنها أذناب خيل شمس.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Seolah-olah aku bersama dengan suatu kaum yang datang selepasku, mereka mengangkat tangan mereka dalam solat seperti ekor-ekor kuda yang buas.

STATUS

Batil

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 340, hadis nombor 1782. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(باطل بهذا اللفظ) عن ابن عباس – رضي الله عنهما -، قال: قال رسول الله ﷺ: ((كأنِّي بقومٍ يأتون مِنْ بعدي يَرْفعونَ أيْدِيَهم في الصلاة كأنها أذناب خَيْلٍ شُمْسٍ)). [الربيع بن حبيب، ((الضعيفة)) (6044)].

(Batil dengan lafaz ini) Daripada Ibn Abbas RA, beliau berkata: Rasulullah ﷺ bersabda: “Seolah-olah aku bersama dengan suatu kaum yang datang selepasku, mereka mengangkat tangan mereka dalam solat seperti ekor-ekor kuda yang buas.” [Riwayat al-Rabi’ bin Habib dalam al-Musnad. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6044].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs