Semua perkara bagi kaum lelaki mengatasi wanita pada puasanya, kecuali apa yang ada diantara kedua kakinya

TEKS BAHASA ARAB

كل شيء للرجل حل من المرأة في صيامه ما خلا ما بين رجليها.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Semua perkara bagi kaum lelaki mengatasi wanita pada puasanya, kecuali apa yang ada diantara kedua kakinya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 941, hadis nombor 4849. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عائشة – رضي الله عنها – قالت: قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: ((كل شيء للرجل حل من المرأة في صيامه ما خلا ما بين رجليها)).
[الخولاني في ((تاريخ داريا))، ابن عساكر، ((الضعيفة)) (4110)].

(Lemah)
Daripada Aisyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: Semua perkara bagi kaum lelaki mengatasi wanita pada puasanya, kecuali apa yang ada diantara kedua kakinya.
[Riwayat al-Khulani dalam Tarikh Dariya, Ibn Asakir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.4110].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.