Semua penipuan adalah dosa

TEKS BAHASA ARAB

الكذب كله إثم؛ إلا ما نفع به مسلم، أو دفع به عن دين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Semua penipuan adalah dosa kecuali jika ia memberi manfaat kepada Muslim atau mempertahankan agamanya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2000, hadis nombor 10027. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن ثوبان مولى رسول الله – رضي الله عنه – عن رسول اللہ ﷺ قال: الكذب كله إثم؛ إلا ما نفع به مسلم، أو دفع به عن دين.
[الروباني، البزار، ((الضعيفة)) (2174)]

(Lemah)
Daripada Tsauban Maula Rasulullah SAW RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda: Semua penipuan adalah dosa kecuali jika ia memberi manfaat kepada Muslim atau mempertahankan agamanya.
[Riwayat al-Ruyani dan al-Bazzar. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2174]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs