Semoga Allah merahmati Qays

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

رحم الله قيساً، رحم الله قيساً! قيل: يا رسول الله! ترحم على قيس؟ قال: نعم؛ إنه كان على دين أبي إسماعيل بن إبراهيم خليل الله، يا قيس! حي يمناً، يا يمن! حي قيساً، إن قيساً فرسان الله في الأرض، والذي نفسي بيده! ليأتين على الناس زمان، ليس لهذا الدين ناصر غير قيس، إن لله عز وجل فرساناً من أهل السماء مسومين، وفرساناً من أهل الأرض معلمين، ففرسان الله من أهل الأرض قيس، إنما قيس بيضة تفلقت عنا أهل البيت، إن قيساً ضراء الله في الأرض. يعني: أسد الله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Semoga Allah merahmati Qays, semoga Allah merahmati Qays. Baginda ditanya: Wahai Rasulullah, kamu mendoakan rahmat untuk Qays? Baginda menjawab: Ya. Beliau berada di atas agama moyang aku Ismail Bin Ibrahim Khalilullah. Wahai Qays, hiduplah dalam keberkatan. Wahai keberkatan hiduplah sebagai Qays. Sesungguhnya Qays adalah tentera berkuda Allah di atas muka bumi. Demi nyawa aku yang berada di genggaman-Nya, akan datang satu zaman kepada manusia di mana agama ini tiada penolong selain Qays. Sesungguhnya Allah mempunyai tentera berkuda daripada kalangan penduduk langit yang bertanda dan tentera berkuda dari kalangan penduduk bumi yang diajar. Tentera berkuda Allah daripada kalangan penduduk bumi adalah Qays. Sebenarnya Qays adalah telur yang pecah daripada kami, ahlul bayt. Sesungguhnya Qays adalah singa Allah di bumi.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1909 hadis nombor 9586. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن غالب بن أبجر -رضي الله عنه- قال: ذكرت قيسا عند رسول الله ﷺ فقال: رحم الله قيساً، رحم الله قيساً! قيل: يا رسول الله! ترحم على قيس؟ قال: نعم؛ إنه كان على دين أبي إسماعيل بن إبراهيم خليل الله، يا قيس حي يمناً، يا يمن! حي قيساً، إن قيساً فرسان الله في الأرض، والذي نفسي بيده! ليأتين على الناس زمان ليست لهذا الدين ناصر غير قيس، إن لله عز وجل فرساناً من أهل السماء مسومين، وفرساناً من أهل الأرض معلمين، ففرسان الله من أهل الأرض قيساً، إنما قيس بيضة تفلقت عنا أهل البيت، إن قيساً ضراء الله في الأرض. يعني: أسد الله.
[طب، طس، ((الضعيفة)) (5895]

(Lemah)
Daripada Ghalib bin Abjar RA, beliau berkata: Aku menyebut tentang Qays di hadapan Rasulullah SAW. Lalu Baginda bersabda: Semoga Allah merahmati Qays, semoga Allah merahmati Qays. Baginda ditanya: Wahai Rasulullah, kamu mendoakan rahmat untuk Qays? Baginda menjawab: Ya. Beliau berada di atas agama moyang aku Ismail Bin Ibrahim Khalilullah. Wahai Qays, hiduplah dalam keberkatan. Wahai keberkatan hiduplah sebagai Qays. Sesungguhnya Qays adalah tentera berkuda Allah di atas muka bumi. Demi nyawa aku yang berada di genggaman-Nya, akan datang satu zaman kepada manusia di mana agama ini tiada penolong selain Qays. Sesungguhnya Allah mempunyai tentera berkuda daripada kalangan penduduk langit yang bertanda dan tentera berkuda dari kalangan penduduk bumi yang diajar. Tentera berkuda Allah daripada kalangan penduduk bumi adalah Qays. Sebenarnya Qays adalah telur yang pecah daripada kami, ahlul bayt. Sesungguhnya Qays adalah singa Allah di bumi.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir dan al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5895]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.