Semoga Allah merahmati mata yang menangis kerana takut kepada Allah

TEKS BAHASA ARAB

رحم الله عيناً بكت من خشية الله، ورحم الله عيناً سهرت في سبيل الله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Semoga Allah merahmati mata yang menangis kerana takut kepada Allah, dan semoga Allah merahmati mata yang berjaga di jalan Allah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2017, hadis nombor 10131. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي هريرة -رضي الله عنه- مرفوعاً: رحم الله عيناً بكت من خشية الله، ورحم الله عيناً سهرت في سبيل الله.
[حل، ((الضعيفة)) (3887)]

(Lemah)
Daripada Abū Hurairah RA secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Semoga Allah merahmati mata yang menangis kerana takut kepada Allah, dan semoga Allah merahmati mata yang berjaga di jalan Allah.
[Riwayat Abū Nu‘aim dalam al-Ḥilyah. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 3887]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs