Sekiranya manusia mengetahui apa yang ada dalam al-hulbah

TEKS BAHASA ARAB

 لَوْ يَعْلَمِ النَّاسُ مَا فِي الْحُلْبَةِ اشْتَرَوْهَا بِوَزْنِهَا ذَهَبًا

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sekiranya manusia mengetahui apa yang ada dalam al-hulbah (sejenis tanaman herba), nescaya dia akan membelinya dengan emas yang beratnya sama.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Seperti yang dinukilkan dalam terjemahan Kitab Al-Manar Al-Munif, kata Ibn Qayyim Al-Jawziyyah رحمه الله:

Contoh lain adalah:
لَوْ يَعْلَمِ النَّاسُ مَا فِي الْحُلْبَةِ اشْتَرَوْهَا بِوَزْنِهَا ذَهَبًا
“Sekiranya manusia mengetahui apa yang ada dalam al-hulbah (sejenis tanaman herba), nescaya dia akan membelinya dengan emas yang beratnya sama.”
————————————————–
Kata Pentakhrij Buku Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu, Cetakan Kemilau Publika: "Direkodkan oleh at-Tabrani di dalam al-Mu’jam al-Kabir, Ibnu ‘Adi di dalam al-Kamil dan Ibnu Jauzi di dalam al-Maudhu’at. Ibnu Jauzi berkata: Tidak sahih.".

RUJUKAN

  1. Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘Īf. Ditahqiq oleh ‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah. Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah, 1970.
  2. Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Disunting oleh Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.
 MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang penaja yang menaja Projek Al-Manar Al-Munif yang dijalankan oleh Semakhadis.com. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan buat penaja tersebut dan warga tim semakhadis.com. Aamiin! Mohon maklumkan kepada admin@semakhadis.com sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon