Sekiranya Allah menginginkan kebaikan pada seseorang hamba, maka Dia akan mengajarkan kepadanya beberapa kalimah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إذا أراد الله بعبد خيرا؛ علمه هؤلاء الكلمات، ثم لم ينسهن: اللهم! إني ضعيف فقو في رضاك ضعفي، وذليل فأعزني، وفقير فأغنني وارزقني.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sekiranya Allah menginginkan kebaikan pada seseorang hamba, maka Dia akan mengajarkan kepadanya beberapa kalimah yang mana dia tidak akan melupakannya: Ya Allah! Aku ini lemah maka kuatkanlah dalam keredaan-Mu pada kelemahanku, aku hina maka muliakanlah aku, aku fakir maka kayakanlah aku dan rezekikanlah aku.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1546, hadis nombor 7846. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن البراء بن عازب -رضي الله عنه-، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: ((إذا أراد الله بعبد خيرا؛ علمه هؤلاء الكلمات، ثم لم ينسهن: اللهم! إني ضعيف فقو في رضاك ضعفي، وذليل فأعزني، وفقير فأغنني وارزقني)). [ابن عساكر، ((الضعيفة)) (6168)]

(Palsu)
Daripada al-Barā’ bin ‘Āzib RA, daripada Nabi SAW bersabda: Sekiranya Allah menginginkan kebaikan pada seseorang hamba, maka Dia akan mengajarkan kepadanya beberapa kalimah yang mana dia tidak akan melupakannya: Ya Allah! Aku ini lemah maka kuatkanlah dalam keredaan-Mu pada kelemahanku, aku hina maka muliakanlah aku, aku fakir maka kayakanlah aku dan rezekikanlah aku.
[Riwayat Ibn ‘Asākir dalam Tārīkh Dimashq. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6168]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.