Segala puji bagi Allah yang menjadikan air ini segar lagi tawar dengan rahmat-Nya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان إذا شرب الماء، قال: الحمد لله الذي جعله عذباً فراتا برحمته، ولم يجعله ملحاً أجاجا بذنوبنا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila baginda minum air, baginda akan mengucapkan: Segala puji bagi Allah yang menjadikan air ini segar lagi tawar dengan rahmat-Nya dan tidak menjadikannya masin lagi kelat akibat dosa-dosa kami.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 407, hadis nombor 2184. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي جعفر مرفوعاً: «كان إذا شرب الماء، قال: الحمد لله الذي جعله عذباً فراتاً برحمته، ولم يجعله ملحاً أجاجاً بذنوبنا». [ابن أبي الدنيا في «الشكر»، حل، «الضعيفة» (4202)].

(Lemah) Daripada Abu Ja’far secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi ﷺ): "Apabila baginda minum air, baginda akan mengucapkan: Segala puji bagi Allah yang menjadikan air ini segar lagi tawar dengan rahmat-Nya dan tidak menjadikannya masin lagi kelat akibat dosa-dosa kami". [Riwayat Ibn Abi al-Dunya dalam al-Shukr dan Abu Nu’aym dalam al-Hilyah. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4202].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs