Sebutkanlah kejatuhan kamu, kerana ia sebahagian dari kelebihan kamu

TEKS BAHASA ARAB

سموا أسقاطكم، فإنهم من أفراطكم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sebutkanlah kejatuhan kamu, kerana ia sebahagian dari kelebihan kamu.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 927, hadis nombor 4763. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أبي هريرة – رضي الله عنه – مرفوعا: ((سموا أسقاطكم، فإنهم من أفراطكم)).
[الكلابي في ((نسخة طاهر التميمي))، ((ابن عساكر، ((الضعيفة)) (2006)].

(Palsu)
Diriwayatkan daripada Abi Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sebutkanlah kejatuhan kamu, kerana ia sebahagian dari kelebihan kamu.
[Riwayat al-Kilab dalam Nuskhah Tahir Al- Tamimi, dan Ibn Asakir. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 2006].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs