Sebaik-baik umat ini adalah yang awal dan akhirnya

TEKS BAHASA ARAB

خير هذه الأمة أولها وآخرها، أولها فيهم رسول الله صلى الله عليه وسلم، وآخرها فيهم عيسى ابن مريم، وبين ذلك ثبج أعوج ليسوا مني، ولست منهم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sebaik-baik umat ini adalah yang awal dan akhirnya. Pada awalnya dalam kalangan mereka ada Rasulullah SAW, dan pada akhirnya ada Isa bin Maryam, dan antara itu ada tulang belakang yang bengkok bukan dalam kalangan aku, dan aku bukan dalam kalangan mereka.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 839, hadis nombor 4302. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عروة مرفوعا: ((خير هذه الأمة أولها وآخرها، أولها فيهم رسول الله صلى الله عليه وسلم، وآخرها فيهم عيسى ابن مريم، وبين ذلك ثبج أعوج ليسوا مني، ولست منهم)).
[حم، ((الضعيفة)) (3582)]

(Lemah) Daripada ‘Urwah secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sebaik-baik umat ini adalah yang awal dan akhirnya. Pada awalnya dalam kalangan mereka ada Rasulullah SAW, dan pada akhirnya ada Isa bin Maryam, dan antara itu ada tulang belakang yang bengkok bukan dalam kalangan aku, dan aku bukan dalam kalangan mereka.
[Riwayat Musnad bin Hanbal. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 3582]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs