Sebaik-baik sesuatu yang kalian boleh gunakan untuk berubat

TEKS BAHASA ARAB

خير ما تداويتم به اللدود، والسعوط، والحجامة، والمشي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sebaik-baik sesuatu yang kalian boleh gunakan untuk berubat dengannya adalah ubat yang dimasukkan pada sisi sebelah mulut, ubat yang disedut melalui hidung, berbekam dan juga berjalan kaki.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1170, hadis nombor 5919. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن عباس – رضي الله عنهما – مرفوعا: ((خير ما تداويتم به اللدود، والسعوط، والحجامة، والمشي)). [ت، ك، أبو عبيد في ((الغريب))، ((الضعيفة)) (1959)]

(Lemah) Daripada Ibn ‘Abbas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sebaik-baik sesuatu yang kalian boleh gunakan untuk berubat dengannya adalah ubat yang dimasukkan pada sisi sebelah mulut, ubat yang disedut melalui hidung, berbekam dan juga berjalan kaki. [Riwayat Tirmizi dalam Jami’ Tirmizi, al-Hakim dalam al-Mustadrak, dan Abu ‘Ubaid dalam al-Gharib. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 1959].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs