Sebaik-baik manusia adalah guru-guru

TEKS BAHASA ARAB

حديث: خير الناس المعلمون، كلما خلق الذكر جددوه، أعطوهم ولا تستأجروهم، فإن المعلم إذا قال للصبي: بسم الله الرحمن الرحيم فقال الصبي: بسم الله الرحمن الرحيم، كتب الله براءة للصبي وبراء لوالديه، وبراءة لمعلمه، من النار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith : Sebaik-baik manusia adalah guru-guru, setiap kali satu peringatan dicipta, mereka akan memperbaharuinya. berilah kepada mereka dan janganlah minta upah mereka, kerana sesungguhnya seorang guru apabila mengajar kanak-kanak membaca bismillahirrahmanirrahim maka kanak-kanak itu berkata bismilallahirrahmanirrahim, Allah menulis bagi kanak-kanak itu, ibu-bapanya, dan gurunya perlepasan terhindar dari neraka.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 276, hadis nombor 14. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

وهو موضوع.

Dan ianya palsu

RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs