Sebaik baik bekal adalah takwa dan sebaik-baik perkara yang dicampakkan ke dalam hati ialah keyakinan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

خير الزاد التقوى، وخير ما ألقي في القلب اليقين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sebaik baik bekal adalah takwa dan sebaik-baik perkara yang dicampakkan ke dalam hati ialah keyakinan.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 473, hadis nombor 2536. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن ابن عباس – رضي الله عنهما- مرفوعا: ((خير الزاد التقوى، وخير ما ألقي في القلب اليقين)). [فر، ((الضعيفة)) (3565)]

(Sangat Lemah)
Daripada Ibnu Abbas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sebaik baik bekal adalah takwa dan sebaik-baik perkara yang dicampakkan ke dalam hati ialah keyakinan.
[Riwayat al-Daylami dalam al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.3565]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.