Sebaik-baik amalan di sisi Allah

TEKS BAHASA ARAB

أفضل الأعمال عند الله: إيمان لا شك فيه، وغزو لا غلول فيه، وحج مبرور. قال أبو هريرة: حجة مبرورة تكفر الخطايا سنة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sebaik-baik amalan di sisi Allah: Iman yang tiada keraguan padanya, perang yang tiada pengkhianatan padanya, dan haji yang mabrur. Abu Hurairah berkata: Haji yang mabrur akan mengampunkan dosa setahun.

STATUS

Munkar dengan lafaz ini dan kata-kata Abu Hurairah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 757, hadis nombor 3876. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذا اللفظ وقول أبي هريرة) عن أبي هريرة -رضي الله عنه-، قال: سمعت رسول الله يقول: ((أفضل الأعمال عند الله: إيمان لا شك فيه، وغزو لا غلول فيه، وحج مبرور. قال أبو هريرة: حجة مبرورة تكفر الخطايا سنة)).
[الطيالسي، حب، حم، ((الضعيفة)) (6367)]

(Munkar dengan lafaz ini dan kata-kata Abu Hurairah) Daripada Abu Hurairah RA berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sebaik-baik amalan di sisi Allah: Iman yang tiada keraguan padanya, perang yang tiada pengkhianatan padanya, dan haji yang mabrur. Abu Hurairah berkata: Haji yang mabrur akan mengampunkan dosa setahun.
[Riwayat al-Tayalisi Musnadnya, Sahih Ibn Hibban dan Musnad Ahmad bin Hanbal. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6367]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs