Sebahagian tubuhku bersentuhan, lalu aku pun masukkan tanganku untuk menggosok

TEKS BAHASA ARAB

احتك بعض جسدي، فأدخلت يدي أحتك، فأصابت يدي ذكري؟ قال: وأنا أيضاً يصيبني ذلك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sebahagian tubuhku bersentuhan, lalu aku pun masukkan tanganku untuk menggosok, maka tanganku terkena kemaluanku? Baginda menjawab: Aku juga terkena hal sedemikian.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1206, hadis nombor 6129. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن عصمة بن مالك الخطمي رضي الله عنه، قال: جاء رجل إلى النبي صلى الله عليه وسلم، فقال: احتك بعض جسدي، فأدخلت يدي أحتك، فأصابت يدي ذكري؟ قال: وأنا أيضاً يصيبني ذلك.
[طب، ((الضعيفة)) (3983)]

(Palsu)
Daripada ‘Ismah bin Malik al-Khutami RA, katanya: Seorang lelaki telah datang menemui Nabi SAW, lalu berkata: Sebahagian tubuhku bersentuhan, lalu aku pun masukkan tanganku untuk menggosok, maka tanganku terkena kemaluanku? Baginda menjawab: Aku juga terkena hal sedemikian.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3983]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs