Sebagaimana syirik tidak memberi manfaat sesuatu pun, begitu juga iman tidak memberi mudarat kepada sesuatu pun

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كما لا ينفع مع الشرك شيء، كذلك لا يضر مع الإيمان شيء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sebagaimana syirik tidak memberi manfaat sesuatu pun, begitu juga iman tidak memberi mudarat kepada sesuatu pun.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 481, hadis nombor 2587. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عمر بن الخطاب –رضي الله عنه- مرفوعا: ((كما لا ينفع مع الشرك شيء، كذلك لا يضر مع الإيمان شيء)). [عد، خط، ((الضعيفة)) (4125)]

(Lemah)
Daripada Umar bin al-Khattab RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sebagaimana syirik tidak memberi manfaat sesuatu pun, begitu juga iman tidak memberi mudarat kepada sesuatu pun.
[Riwayat Ibn ‘Adi, al-Khatib al-Baghdadi. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.4125]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.