Seandainya nasi ialah seorang lelaki, tentunya dia akan bersikap lembut

TEKS BAHASA ARAB

لَوْ كَانَ الأَرُزُّ رَجُلا لَكَانَ حَلِيمًا مَا أَكَلَهُ جَائِعٌ إِلا أَشْبَعَهُ

TEKS BAHASA MALAYSIA

Seandainya nasi ialah seorang lelaki, tentunya dia akan bersikap lembut, tidaklah ada yang lapar memakannya kecuali akan membuatkannya kenyang

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Kata Ibn al-Qayyim dalam Al-Manar Al-Munif,

وَنَحْنُ نُنَبِّهُ عَلَى أُمُورٍ كُلِّيَةٍ يعرف بِهَا كَوْنُ الْحَدِيثُ مَوْضُوعًا:

Dan kami berikan amaran terhadap perkara-perkara umum [yang melaluinya] dikenali dengannya keadaan hadis yang palsu. (Di dalam buku ini akan dijelaskan beberapa ciri umum hadis palsu.)[1]

وَمِنْهَا تَكْذِيبُ الْحِسِّ لَهُ

Antara ciri-ciri hadis palsu juga ialah terdapat pendustaan yang jelas[2] …

وَمِنْهَا سَمَاجَةُ الْحَدِيثِ وَكَوْنُهُ مِمَّا يُسْخَرُ مِنْهُ كَحَدِيث

Antara ciri hadis palsu juga adalah kandungan hadis yang kasar dan mengundang celaan daripada orang yang mendengarnya. Contohnya seperti berikut:

لَوْ كَانَ الأَرُزُّ رَجُلا لَكَانَ حَلِيمًا مَا أَكَلَهُ جَائِعٌ إِلا أَشْبَعَهُ

“Seandainya nasi ialah seorang lelaki, tentunya dia akan bersikap lembut, tidaklah ada yang lapar memakannya kecuali akan membuatkannya kenyang.”[3]

فَهَذَا مِنَ السَّمِجِ الْبَارِدِ الَّذِي يُصَانُ عنه كلام العقلاء فضلا عن كلام سَيِّدِ الأَنْبِيَاءِ.

            Ini adalah salah satu daripada kenyataan yang sangat buruk sedangkan Nabi SAW ialah penghulu para nabi yang terselamat daripada menjadi sandaran terhadap kenyataan buruk ini.


[1]Al-Manār Al-Munīf fī al-Ṣahīh wa al-Ḍa‘īf, hal. 50.
[2]Al-Manār Al-Munīf fī al-Ṣahīh wa al-Ḍa‘īf, hal. 51.
[3] Ibnu Qayyim berkata di dalam Zadul Ma’ad (4/262): Padanya – iaitu hadis beras – dua hadis yang palsu terhadap Rasulullah SAW.

RUJUKAN

  • Muḥammad bin Abī Bakr, Ibn Qayyim al-Jawziyyah. 1390H. Al-Manār Al-Munīf fī al-Ṣahīh wa al-Ḍa‘īf tahqīq. ‘Abd al-Fattāḥ Abu Ghuddah. Halab: Maktabah al-Maṭbū‘āt al-Islāmiyyah, hal. 54.
  • Ibnu Qayyim al-Jauziyah. 2015. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. (Terjemahan al-Manār al-Munīf fi al-Ṣahīh wa al-Ḍa’īf) ed. Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, hal. 45-46.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang penaja yang menaja Projek Al-Manar Al-Munif yang dijalankan oleh Semakhadis.com. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan buat penaja tersebut dan warga tim semakhadis.com. Aamiin!