Satu jam yang dihabiskan oleh orang yang berilmu bersandar di tempat tidurnya

Please complete the required fields.




TEKS BAHASA ARAB

ساعة من عالم يتكئ على فراشه ينظر في علمه؛ خير من عبادة العابد سبعين عاما.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Satu jam yang dihabiskan oleh orang yang berilmu bersandar di tempat tidurnya sambil merenungkan pengetahuannya sambil lebih baik daripada ibadah tujuh puluh tahun ahli ibadah.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1266, hadis nombor 6474. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن جابر رضي الله عنه مرفوعا: ساعة من عالم يتكئ على فراشه ينظر في علمه؛ خير من عبادة العابد سبعين عاماً.
[فر، ((الضعيفة)) (3978)]

(Palsu)
Daripada Jabir RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Satu jam yang dihabiskan oleh orang yang berilmu bersandar di tempat tidurnya sambil merenungkan pengetahuannya sambil lebih baik daripada ibadah tujuh puluh tahun ahli ibadah
[Riwayat al-Daylami dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3978]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.