Sabar itu ada tiga: Sabar atas musibah, sabar atas ketaatan, dan sabar atas maksiat

TEKS BAHASA ARAB

الصبر ثلاثة: فصبر على المصيبة، وصبر على الطاعة، وصبر على المعصية، فمن صبر على المصيبة حتى يردها بحسن عزائها كتب الله له ثلاث مئة درجة؛ بين الدرجة إلى الدرجة كما بين السماء إلى الأرض، ومن صبر على الطاعة كتب الله له ست مئة درجة؛ ما بين الدرجة إلى الدرجة كما بين تخوم الأرض إلى منتهى العرش، ومن صبر عن المعصية كتب الله له سبع مئة درجة؛ ما بين الدرجة إلى الدرجة كما بين تخوم الأرض إلى منتهى العرش مرتين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sabar itu ada tiga: Sabar atas musibah, sabar atas ketaatan, dan sabar atas maksiat. Sesiapa yang bersabar atas musibah sehingga dia menolaknya dengan bertakziah dengan baik, Allah akan mentakdirkan baginya 300 darjat; antara satu darjat ke satu darjat adalah seperti antara langit ke bumi. Dan sesiapa yang bersabar atas ketaatan, Allah akan mentakdirkan baginya 600 darjat; antara satu darjat ke satu darjat adalah seperti antara sempadan bumi ke hujung arasy. Dan sesiapa yang bersabar atas maksiat, Allah akan mentakdirkan baginya 700 darjat; antara satu darjat ke satu darjat adalah seperti antara sempadan bumi ke hujung arasy (sebanyak) dua kali ganda.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2017, hadis nombor 10138. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن علي -رضي الله عنه- مرفوعا: الصبر ثلاثة: فصبر على المصيبة، وصبر على الطاعة، وصبر على المعصية، فمن صبر على المصيبة حتى يردها بحسن عزائها كتب الله له ثلاث مئة درجة؛ بين الدرجة إلى الدرجة كما بين السماء إلى الأرض، ومن صبر على الطاعة كتب الله له ست مئة درجة؛ ما بين الدرجة إلى الدرجة كما بين تخوم الأرض إلى منتهى العرش، ومن صبر عن المعصية كتب الله له سبع مئة درجة؛ ما بين الدرجة إلى الدرجة كما بين تخوم الأرض إلى منتهى العرش مرتين.
[ابن أبي الدنيا في ((الصبر))، ابن الجوزي في ((ذم الهوى))، ((الضعيفة)) (3791)]

(Lemah)
Daripada ‘Alī RA secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sabar itu ada tiga: Sabar atas musibah, sabar atas ketaatan, dan sabar atas maksiat. Sesiapa yang bersabar atas musibah sehingga dia menolaknya dengan bertakziah dengan baik, Allah akan mentakdirkan baginya 300 darjat; antara satu darjat ke satu darjat adalah seperti antara langit ke bumi. Dan sesiapa yang bersabar atas ketaatan, Allah akan mentakdirkan baginya 600 darjat; antara satu darjat ke satu darjat adalah seperti antara sempadan bumi ke hujung arasy. Dan sesiapa yang bersabar atas maksiat, Allah akan mentakdirkan baginya 700 darjat; antara satu darjat ke satu darjat adalah seperti antara sempadan bumi ke hujung arasy (sebanyak) dua kali ganda.
[Riwayat Ibn Abu al-Dunyā dalam al-Ṣabr dan Ibn al-Jauzī dalam Dham al-Hawā. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 3791]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs