Rumah yang buruk di dalam ialah hammam

TEKS BAHASA ARAB

شر البيت الحمام، تعلو فيه الأصوات، وتكشف فيه العورات. فقال رجل: يا رسول الله! يداوى فيه المريض، ويذهب فيه الوسخ، فقال: فمن دخله ؛ فلا يدخل إلا مستترا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Rumah yang buruk di dalam ialah hammam (tandas awam terbuka), di mana suara-suara menjadi kuat, dan aurat terdedah di dalamnya. Seorang lelaki bertanya: Wahai Rasulullah! Bagaimana pesakit dirawat di dalamnya, dan dibuang kotoran di dalamnya. Baginda menjawab: Oleh kerana itu sesiapa memasukinya, maka janganlah dia masuk melainkan dalam keadaan tertutup (aurat).

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1842, hadis nombor 9287. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعیف) عن ابن عباس -رضي الله عنهما- مرفوعا: ((شرّ البيت الحمّام، تعلوا فيه الأصوات، وتكشف فيه العورات)). فقال رجل: يا رسول الله! يداوي فيه المريض، ويذهب فيه الوسخ، فقال: ((فمن دخله؛ فلا يدخل إلا مستترا)). [طب، ((الضعيفة)) (٣٧٤٤)]

(Lemah) Daripada Ibn ‘Abbas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): "Rumah yang buruk di dalam ialah hammam (tandas awam terbuka), di mana suara-suara menjadi kuat, dan aurat terdedah di dalamnya. Seorang lelaki bertanya: Wahai Rasulullah! Bagaimana pesakit dirawat di dalamnya, dan dibuang kotoran di dalamnya. Baginda menjawab: Oleh kerana itu sesiapa memasukinya, maka janganlah dia masuk melainkan dalam keadaan tertutup (aurat)." [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu‘jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 3744]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs