Rom pasti akan memasuki Syam dan menetap selama empat puluh hari

TEKS BAHASA ARAB

لتمخرن الروم الشام أربعين صباحا لا يمتنع منها إلا دمشق وعمان.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Rom pasti akan memasuki Syam dan menetap selama 40 pagi (hari), tidak ada yang dapat menghalangnya melainkan Dimashq dan ‘Amman (Oman).

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1381, hadis nombor 7027. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف مقطوع)
عن مكحول قال: لتمخرن الروم الشام أربعين صباحا لا يمتنع منها إلا دمشق وعمان.
[د، ((الضعيفة)) (6181)]

(Lemah Maqtu’)
Daripada Makhul, katanya: Rom pasti akan memasuki Syam dan menetap selama 40 pagi (hari), tidak ada yang dapat menghalangnya melainkan Dimashq dan ‘Amman (Oman).
[Riwayat Abu Dawud. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6181]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs