Ratakan kubur di atas muka bumi apabila kamu mengebumikannya

TEKS BAHASA ARAB

سووا القبور على وجه الأرض إذا دفنتم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ratakan kubur di atas muka bumi apabila kamu mengebumikan.

STATUS

Munkar dengan lafaz lengkap ini. Manakala ayat: Ratakan kubur itu sabit dalam riwayat lain.

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1747, hadis nombor 8850. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذا التمام) عن فضالة بن عبيد -رضي الله عنه- قال: قال رسول الله -صلى الله عليه وسلم-: ((سووا القبور على وجه الأرض إذا دفنتم.)) [طب، ((الضعيفة)) (5897)].

(Munkar dengan lafaz lengkap ini)
Daripada Fudhalah bin Ubaid RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: ((Ratakan kubur di atas muka bumi apabila kamu mengebumikan)).
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 5897].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs