Rasulullah SAW telah melarang seseorang lelaki menyetubuhi isterinya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

نهى أن يجامع الرجل أهله وفي البيت معه أنيس، حتى الصبي في المهد.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Rasulullah SAW telah melarang seseorang lelaki menyetubuhi isterinya sedangkan di dalam rumahnya ada orang yang bersama mereka, sekalipun bayi yang masih di atas buaian.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 964, hadis nombor 4972. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن عبدالله بن عمر – رضي الله عنهما – قال: ((نهى أن يجامع الرجل أهله وفي البيت معه أنيس، حتى الصبي في المهد)). [الخرائطي في((مساوي الأخلاق))، ((الضعيفة)) 6341].

(Palsu)
Daripada Abdullah bin ‘Umar RA dia berkata: Rasulullah SAW telah melarang seseorang lelaki menyetubuhi isterinya sedangkan di dalam rumahnya ada orang yang bersama mereka, sekalipun bayi yang masih di atas buaian.
[Riwayat al-Kharaiti dalam Masawi’ al-Akhlaq. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6341].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.