Rasulullah SAW menyiasat wangian di kalangan wanita

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان رسول الله – صلى الله عليه وسلم- يتتبع الطيب في رباع النساء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Bahawa Rasulullah SAW dahulunya menyiasat wangian dalam kalangan wanita.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1626, hadis nombor 8217. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أنس – رضي الله عنه – قال: ((كان رسول الله – صلى الله عليه وسلم –يتتبع الطيب في رباع النساء)). [الطيالسي، أبو الشيخ في ((أخلاق النبي))، ((الضعيفة)) (4262)].

(Lemah)
Daripada Anas RA beliau berkata bahawa Rasulullah SAW dahulunya pernah menyiasat wangian dalam kalangan wanita.
[Riwayat al-Tayalisi dan Abu Syeikh dalam Akhlak Nabi SAW. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4262].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.