Rasulullah SAW melaknat mereka yang melenggokkan ucapan seperti lenggokan syair

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لعن رسول الله – صلى الله عليه وسلم – الذين يشققون الكلام تشقيق الشعر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Rasulullah SAW melaknat mereka yang melenggokkan ucapan seperti lenggokan syair.

STATUS

Sangat Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 210, hadis nombor 1105. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن معاوية – رضي الله عنه -، قال: ((لعن رسول الله – صلى الله عليه وسلم – الذين يشققون الكلام تشقيق الشعر)). [حم، ((الضعيفة)) (4311)]

(Sangat Lemah)
Daripada Mu‘awiyah RA beliau berkata: Rasulullah SAW melaknat mereka yang melenggokkan ucapan seperti lenggokan syair.
[Riwayat Ahmad bin Hanbal dalam Musnad beliau. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 4311]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.