(Rasulullah S.A.W.) apabila mengutuskan seorang amir (ketua dalam kumpulan permusafiran)

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان إذا بعث أميرا قال: اقصر الصلاة، وأقل من الكلام؛ فإن من الكلام سحرا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

(Rasulullah S.A.W.) apabila mengutuskan seorang amir (ketua dalam kumpulan permusafiran); baginda akan berkata: Qasarkanlah solat (semasa bermusafir), kurangkanlah bercakap; kerana sesungguhnya daripada percakapan itu terdapatnya sihir (yang boleh memukau orang lain atau dipukau).

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 291, hadis nombor 1527. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن أبي أمامة – الله عنه – مرفوعا: «كان إذا بعث أميرا، قال: اقصر الصلاة، وأقل من الكلام؛ فإن من الكلام سحرا».
[ابو نعيم في «أخبار أصبهان»، خط، «الضعيفة» (4177)]

(Sangat Lemah) Daripada Abi Umamah RA secara marfu (disandarkan kepada Nabi SAW): (Rasulullah S.A.W.) apabila mengutuskan seorang amir (ketua dalam kumpulan permusafiran); baginda akan berkata: Qasarkanlah solat (semasa bermusafir), kurangkanlah bercakap; kerana sesungguhnya daripada percakapan itu terdapatnya sihir (yang boleh memukau orang lain atau dipukau).
[Riwayat Abu Nu‘aim dalam Akhbar Asbahan, Tarikh Baghdad oleh al-Khatib al-Baghdadi. Lihat Silsilah al-Da‘īfah, no. 4177]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.