Rasulullah ﷺ melarang membelah kurma disebabkan sesuatu yang ada di dalamnya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

نهى رسول الله ﷺ أن يشق التمر عما فيه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Rasulullah ﷺ melarang membelah kurma disebabkan sesuatu yang ada di dalamnya.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 418, hadis nombor 2249. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن ابن عمر – رضي الله عنهما -، قال : «نَهَى رَسُولُ الله ﷺ أَنْ يُشقَّ التَّمَرُ عَمَّا فِيه». [هب، «الضعيفة» (5228)].

(Munkar) Daripada Ibn Umar RA, beliau berkata: "Rasulullah ﷺ melarang membelah kurma disebabkan sesuatu yang ada di dalamnya". [Diriwayatkan oleh al-Bayhaqi dalam Syu’ab al-Iman. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5228].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.