Perumpamaan seorang mukmin itu seperti minyak wangi

TEKS BAHASA ARAB

مثل المؤمن؛ كمثل العطار؛ إن جالسته نفعك، وإن ماشيته نفعك، وإن شاركته نفعك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Perumpamaan seorang mukmin itu seperti minyak wangi. Duduk bersamanya memberi manfaat kepadamu, jalan bersamanya (yakni mengikuti jalannya) juga memberi manfaat kepadamu, dan apabila engkau bekerjasama dengannya (dalam sesuatu perkara) juga ia akan bermanfaat buatmu.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 489, hadis nombor 2629. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن عمر –رضي الله عنهما- مرفوعا: ((مثل المؤمن؛ كمثل العطار؛ إن جالسته نفعك، وإن ماشيته نفعك، وإن شاركته نفعك)). [طب، الرامهرمزي، ((الضعيفة)) (4502)]

(Lemah)
Daripada Ibnu Umar RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Perumpamaan seorang mukmin itu seperti minyak wangi. Duduk bersamanya memberi manfaat kepadamu, jalan bersamanya (yakni mengikuti jalannya) juga memberi manfaat kepadamu, dan apabila engkau bekerjasama dengannya (dalam sesuatu perkara) juga ia akan bermanfaat buatmu.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir, al-Ramahurmuzi. Lihat Silsilah al-Da'ifah no. 4502]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs