Perumpamaan seorang mukmin apabila bertemu dengan seorang mukmin yang lain

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

مثل المؤمن إذا لقي المؤمن فسلم عليه؛ كمثل البنيان يشد بعضه بعضا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Perumpamaan seorang mukmin apabila bertemu dengan seorang mukmin yang lain, lalu dia memberi salam kepadanya, adalah seperti sebuah binaan yang saling menguatkan antara satu sama lain.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 211, hadis nombor 1113. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي موسى – رضي الله عنه – مرفوعا: ((مثل المؤمن إذا لقي المؤمن فسلم عليه؛ كمثل البنيان يشد بعضه بعضاً)). [خط، ((الضعيفة)) (4501)]

(Lemah)
Daripada Abu Musa RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Perumpamaan seorang mukmin apabila bertemu dengan seorang mukmin yang lain, lalu dia memberi salam kepadanya, adalah seperti sebuah binaan yang saling menguatkan antara satu sama lain.
[Riwayat al-Baghdadi dalam Tarikh Baghdad. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 4501]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.