Perkara yang paling Nabi takut ke atas umatnya selepas pemergiannya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أكثر ما أتخوف على أمتي من بعدي: رجل يتأول القرآن؛ يضعه على غير مواضعه، ورجل يرى أنه أحق بهذا الأمر من غيره.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Perkara yang paling aku takut ke atas umatku selepas pemergianku: Seorang lelaki yang mentakwilkan al-Quran, dia meletakkannya (takwilan) pada bukan tempatnya, dan seorang lelaki yang menyangka dia lebih berhak kepada perkara itu (pemerintahan) daripada selainnya.

STATUS

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 856, hadis nombor 4379. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن عمر بن الخطاب -رضي الله عنه- مرفوعا قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((أكثر ما أتخوف على أمتي من بعدي: رجل يتأول القرآن؛ يضعه على غير مواضعه، ورجل يرى أنه أحق بهذا الأمر من غيره)). [طس، ((الضعيفة)) (7041)].

(Palsu)
Daripada Umar bin al-Khattab RA beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Perkara yang paling aku takut ke atas umatku selepas pemergianku: Seorang lelaki yang mentakwilkan al-Quran, dia meletakkannya (takwilan) pada bukan tempatnya, dan seorang lelaki yang menyangka dia lebih berhak kepada perkara itu (pemerintahan) daripada selainnya.”
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 7041].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.