Perkara pertama yang akan menggembirakan seseorang yang beriman

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أول ما يبشر به المؤمن بروح وريحان وجنة نعيم. وإن أول ما يبشر به المؤمن [أن] يقال له: أبشر ولي الله! قدمت خير مقدم، غفر الله لمن شيعك، واستجاب الله لمن استغفر لك، وقبل ممن شهد لك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Perkara pertama yang akan menggembirakan seseorang yang beriman adalah kerehatan, kesenangan, dan rahmat kesegaran, serta syurga yang penuh nikmat. Dan sesungguhnya perkara pertama yang menggembirakan seseorang yang beriman adalah apabila dikatakan kepadanya: Bergembiralah wahai wali Allah! Kamu telah datang dengan sebaik-baiknya maka Allah telah memberi keampunan kepada sesiapa yang telah memberi kamu sokongan dan Allah telah menerima doa orang yang telah memohon keampunan untukmu serta sesiapa yang bersaksi untukmu.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1775, hadis nombor 8932. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن سلمان -رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((أول ما يبشر به المؤمن بروح وريحان وجنة نعيم. وإن أول ما يبشر به المؤمن [أن] يقال له: أبشر ولي الله! قدمت خير مقدم، غفر الله لمن شيعك، واستجاب الله لمن استغفر لك، وقبل ممن شهد لك)). [مسلمة بن القاسم في ((زوائده على مصنف ابن أبي شيبة))، أبو الشيخ في ((الثواب))، ((الضعيفة)) (6893)]

(Palsu)
Daripada Salmān RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Perkara pertama yang akan menggembirakan seseorang yang beriman adalah kerehatan, kesenangan, dan rahmat kesegaran, serta syurga yang penuh nikmat. Dan sesungguhnya perkara pertama yang menggembirakan seseorang yang beriman adalah apabila dikatakan kepadanya: Bergembiralah wahai wali Allah! Kamu telah datang dengan sebaik-baiknya maka Allah telah memberi keampunan kepada sesiapa yang telah memberi kamu sokongan dan Allah telah menerima doa orang yang telah memohon keampunan untukmu serta sesiapa yang bersaksi untukmu.
[Riwayat Maslamah bin al-Qāsim dalam Zawāiduhu ‘Alā Muṣannaf Ibn Abī Shaibah, Abū al-Syaikh dalam al-Thawāb. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6893]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.