Penghutang akan terhenti berdiri apabila ahli syurga masuk ke syurga

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

يوقف صاحب الدين إذا وفد أهل الجنة الجنة؛ فيقف حتى يلجمه العرق، إما من حساب، وإما من عذاب.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Penghutang akan terhenti berdiri apabila ahli syurga masuk ke syurga. Dia akan berhenti sehingga dia ditenggelami dengan peluh, sama ada kerana perhitungan, atau kerana seksaan.

STATUS

Batil

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2014, hadis nombor 10113. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(باطل)
عن أبي سعيد – رضي الله عنه – قال: قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: يوقف صاحب الدين إذا وفد أهل الجنة الجنة؛ فيقف حتى يلجمه العرق، إما من حساب، وإما من عذاب.
[أبو نعيم في ((أخبار أصبهان))، ((الضعيفة)) (3313)]

(Batil)
Daripada Abu Sa’id RA berkata, Rasulullah SAW bersabda: Penghutang akan terhenti berdiri apabila ahli syurga masuk ke syurga. Dia akan berhenti sehingga dia ditenggelami dengan peluh, sama ada kerana perhitungan, atau kerana seksaan.
[Riwayat Abu Nu’aim dalam Akhbar Asbahan. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 3313]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.