Pemberi syafaat ada lima: al-Quran, silaturahim, sifat amanah, nabi kalian, dan ahli keluarganya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الشفعاء خمسة: القرآن، والرحم، والأمانة، ونبيكم، وأهل بيته.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Pemberi syafaat ada lima: al-Quran, silaturahim, sifat amanah, nabi kalian, dan ahli keluarganya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 476, hadis nombor 2553. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي هريرة –رضي الله عنه- مرفوعا: ((الشفعاء خمسة: القرآن، والرحم، والأمانة، ونبيكم، وأهل بيته)). [فر، ابن حمزة الفقيه في ((أحاديثه))، ((الضعيفة)) (3762)]

(Lemah)
Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): “Pemberi syafaat ada lima: al-Quran, silaturahim, sifat amanah, nabi kalian, dan ahli keluarganya.”
[Riwayat al-Dailami dalam Musnad al-Firdaus dan Ibn Hamzah al-Faqih dalam hadis-hadisnya. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 3762]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.