Peliharalah burung merpati yang dipotong bulu kepaknya (supaya tidak terbang)

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

اتخذوا الحمام المقَاصيص فإِنها تلهِي الجن عن صبيانكم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Peliharalah burung merpati yang dipotong bulu kepaknya (supaya tidak terbang), kerana burung tersebut akan mengalihkan perhatian jin daripada anak-anak kecil kalian.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Ibn Qayyim al-Jawziyah (m. 751H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf, di halaman 106, hadis nombor 198. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

فمنها أحاديث الحمام -بالتخفيف- لا يصح منها شيء…وحديث "اتخذوا الحمام المقَاصيص فإِنها تلهِي الجن عن صبيانكم".

Antara ciri lain hadis palsu ialah hadis-hadis tentang burung merpati. Tidak ada satu pun yang sahih…dan hadis

اتَّخِذُوا الْحَمَامَ الْمَقَاصِيصَ فَإِنَّهَا تُلْهِي الْجِنَّ عَنْ صِبْيَانِكُم
“Peliharalah burung merpati yang dipotong bulu kepaknya (supaya tidak terbang), kerana burung tersebut akan mengalihkan perhatian jin daripada anak-anak kecil kalian.”

RUJUKAN

Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. (1970). Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf (‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah, Ed.). Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah.

Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Edited by Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang hamba Allah dan kemudian ditambahbaik melalui tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.