Panggilah (dengan nama) anak yang keguguran, nescaya Allah akan memberatkan timbangan di hari kiamat

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

سموا السقط يثقل الله به ميزانكم؛ فإنه يأتي يوم القيامة ويقول: أي رب! أضاعوني فلم يسموني.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Panggilah anak (dengan nama) yang keguguran, nescaya Allah akan memberatkan timbangan kamu. Sesungguhnya anak yang keguguran tersebut akan datang di hari kiamat dan berkata: “Yang manakah Tuhan! Mereka kehilanganku tetapi tidak memanggilku."

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 936, hadis nombor 4819. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أنس -رضي الله عنه-، قال: سمعت رسول الله – صلى الله عليه وسلم – يقول: ((سموا السقط يثقل الله به ميزانكم؛ فإنه يأتي يوم القيامة ويقول: أي رب! أضاعوني فلم يسموني)).
[الرفعي، ((الضعيفة))(3322)].

(Palsu)
Daripada Anas RA berkata, aku mendengar Rasulullah bersabda: Panggilah anak (dengan nama) yang keguguran, nescaya Allah akan memberatkan timbangan kamu. Sesungguhnya anak yang keguguran tersebut akan datang di hari kiamat dan berkata: “Yang manakah Tuhan! Mereka kehilanganku tetapi tidak memanggilku."
[Riwayat Al-Rafi’i. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3322].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.