Pada waktu pagi hari raya Aidilfitri, para malaikat berdiri di tepi jalan sambil menyeru

TEKS BAHASA ARAB

‌إذا كان غداة الفطر قامت الملائكة على أفواه الطرق فنادوا: يا معشر الناس! اغدوا إلى رب رحيم يمن بالخير ويثيب الجزيل أمركم بصوم النهار فصمتوه فإذا أطعتم ربكم فاقبضوا أجوركم. فإذا صلوا نادى مناد من السماء: ارجعوا إلى منازلكم راشدين فقد غفرت ذنوبكم ويسمى ذلك اليوم في السماء يوم الجائزة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Pada waktu pagi hari raya Aidilfitri, para malaikat berdiri di tepi jalan sambil menyeru: Wahai orang-orang yang berserah diri kepada Tuhan Yang Maha Pengasih, bersegeralah berangkat kepada Tuhanmu Yang Maha Mulia. Dia akan menganugerahimu kebaikan dan memberimu pahala yang besar. Tuhanmu telah memerintahmu supaya berpuasa, lalu kamu laksanakan puasamu. Kamu telah memenuhi seruan Tuhanmu, maka terimalah ganjaran kamu. Kemudian apabila mereka selesai solat, terdapat seruan dari langit: Kembalilah ke rumahmu dengan tenang, kerana dosa-dosamu telah diampuni, dan ketahuilah bahawa hari ini adalah hari kemenangan.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1147, hadis nombor 5802. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

‌(ضعيف) عن سعيد بن أوس الأنصاري عن أبيه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ‌إذا كان غداة الفطر قامت الملائكة على أفواه الطرق فنادوا: يا معشر الناس اغدوا إلى رب رحيم يمن بالخير ويثيب الجزيل أمركم بصوم النهار فصمتوه فإذا أطعتم ربكم فاقبضوا أجوركم. فإذا صلوا نادى مناد من السماء: ارجعوا إلى منازلكم راشدين فقد غفرت ذنوبكم ويسمى ذلك اليوم في السماء يوم الجائزة. [طب، المعافى في الجليس، الأصبهاني، الضعيفة (5470)]

(Lemah) Daripada Sa’id bin ‘Aus al-Ansari RA daripada bapanya secara marfu’(disandarkan kepada Nabi SAW): Pada waktu pagi hari raya Aidilfitri, para malaikat berdiri di tepi jalan sambil menyeru: Wahai orang-orang yang berserah diri kepada Tuhan Yang Maha Pengasih, bersegeralah berangkat kepada Tuhanmu Yang Maha Mulia. Dia akan menganugerahimu kebaikan dan memberimu pahala yang besar. Tuhanmu telah memerintahmu supaya berpuasa, lalu kamu laksanakan puasamu. Kamu telah memenuhi seruan Tuhanmu, maka terimalah ganjaran kamu. Kemudian apabila mereka selesai solat, terdapat seruan dari langit: Kembalilah ke rumahmu dengan tenang, kerana dosa-dosamu telah diampuni, dan ketahuilah bahawa hari ini adalah hari kemenangan. [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir, al-Mu’afa dalam al-Jalis, al-Asbahani. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 5470].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs