Pada tahun 135, syaitan-syaitan yang dipenjara oleh Sulaiman bin Daud di pulau-pulau di tengah laut akan keluar

TEKS BAHASA ARAB

 إِذَا كَانَتْ سَنَةُ خَمْسٍ وَثَلاثِين وَمِئَة خَرَجَتْ شَيَاطِينُ حَبَسَهُمْ سُلَيْمَانُ بْنُ دَاوُدَفِي جَزَائِرِ الْبَحْرِ فَذَهَبَ مِنْهُمْ تِسْعَةُ أَعْشَارِهِمْ إِلَى الْعِرَاقِ يُجَادِلُونَهُمْ بِالْقُرْآنِ وَعُشْرٌ بِالشَّامِ

TEKS BAHASA MALAYSIA

Pada tahun 135, syaitan-syaitan yang dipenjara oleh Sulaiman bin Daud di pulau-pulau di tengah laut akan keluar. 90 peratus daripada mereka akan menuju ke Iraq, mereka akan berdebat dengan para penghuninya menggunakan al-Quran. Manakala baki 10 peratus daripada mereka menuju ke Syam.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Seperti yang dinukilkan dalam terjemahan Kitab Al-Manar Al-Munif, kata Ibn Qayyim Al-Jawziyyah رحمه الله:

Hadis yang menyebut tarikh kejadian yang akan berlaku pada masa akan datang kesemuanya palsu. Antara contoh lain telah kami huraikan sebelum ini.
Seperti hadis:
إَذَا كَانَتْ سَنَةُ كَذَا وَكَذَا حَلَّ كَذَا وَكَذَا
“Jika tahun sekian dan sekian maka akan terjadi peristiwa demikian dan demikian.”

… Hadis lain:
إِذَا كَانَتْ سَنَةُ خَمْسٍ وَثَلاثِين وَمِئَة خَرَجَتْ شَيَاطِينُ حَبَسَهُمْ سُلَيْمَانُ بْنُ دَاوُدَفِي جَزَائِرِ الْبَحْرِ فَذَهَبَ مِنْهُمْ تِسْعَةُ أَعْشَارِهِمْ إِلَى الْعِرَاقِ يُجَادِلُونَهُمْ بِالْقُرْآنِ وَعُشْرٌ بِالشَّامِ
“Pada tahun 135, syaitan-syaitan yang dipenjara oleh Sulaiman bin Daud di pulau-pulau di tengah laut akan keluar. 90 peratus daripada mereka akan menuju ke Iraq, mereka akan berdebat dengan para penghuninya menggunakan al-Quran. Manakala baki 10 peratus daripada mereka menuju ke Syam.”
————————————————-
Kata Pentakhrij Buku Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu, Cetakan Kemilau Publika:

Direkodkan oleh al’Uqaili di dalam adh-Dhu’afa (2/213). Al-‘Uqaili berkata hadis ini tidak ada asalnya. Turut direkodkan oleh Ibnu ‘Adi di dalam al-Kamil (4/1403) daripada jalan Ibnu Jauzi di dalam al-Maudhu’at (4/468), Ibnu Zahabi di dalam al-Mizan (2/305). Az-Zahabi menyebut bahawa hadis ini batil kerana tidak diketahui siapa Sabah bin Mujalid yang meriwayatkankanya. Rujuk: al-Lali’ al-Masnu’ah (1/250), Tanzih asy-Syariah (1/313) dan al-Fawaid al-Majmu’ah (ms 504).

RUJUKAN

  1. Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘Īf. Ditahqiq oleh ‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah. Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah, 1970.
  2. Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Disunting oleh Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.
 MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang penaja yang menaja Projek Al-Manar Al-Munif yang dijalankan oleh Semakhadis.com. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan buat penaja tersebut dan warga tim semakhadis.com. Aamiin! Mohon maklumkan kepada admin@semakhadis.com sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon